Ny byggs en testbädd för framtidens elektrifierade fordon i Nykvarn

Nu börjar byggnationen av ett testlabb för framtidens elektrifierade fordon i Nykvarn, Swedish Electric Transport Laboratory, SEEL. – Det här är stort. Det är en viktig satsning på fordonsindustrin i hela Östra Mellansverige så att den kan fortsätta att växa och utvecklas, säger Bob Wållberg (NP), kommunstyrelsens ordförande i Nykvarn

– Sverige har en lång tradition av fordonstillverkning och samtidigt är vi ett att världens mest innovativa länder. Genom SEEL tar vi vara på dessa styrkor för att elektrifiera transportsektorn, minska utsläppen och samtidigt stärka Sveriges konkurrenskraft och skapa jobb i Sverige. Detta blir ett viktigt redskap för svensk fordonsindustri att leda den globala utvecklingen mot ökad hållbarhet, säger näringsminister Ibrahim Baylan.

Ägarna Chalmers och Research Institutes of Sweden AB, RISE, bygger samtidigt två anläggningar till i Göteborg och Borås. Anläggningen i Nykvarn kompletterar de andra laboratorierna med ett tydligare fokus på forskning och provning inom batteriteknik och drivlinor för tunga fordon. Syftet är att ägarna tillsammans med staten och industriparterna Cevt, Scania, Volvo Cars och Volvokoncernen ska göra Sverige världsledande inom elektromobilitet. Testbädden kommer att fungera som en öppen plattform där också forskare, andra stora industriföretag, små och medelstora företag samt yrkesverksamma och studenter är välkomna att utveckla sina kunskaper. Den totala investeringen på testbäddarna är 1,3 miljard kronor.

Jan Lindoff, som skrev Fordonsdalsrapporten på uppdrag av Länsstyrelsen 2019, konstaterar att en tredjedel av Sveriges fordonsindustri finns i Mälardalen.

– Det är därför satsningen i Nykvarn är så viktig för fordonsindustrins överlevnad i Stockholm och Mälardalsregionen så den kan fortsatt vara världsledande, säger Jan.

Kommunen och Kilenkrysset AB bygger fastigheten som SEEL hyr i minst 15 år framåt för bland annat testning av elektrifierade drivlinor och energilagring avsedd för fordon, fartyg och andra farkoster.

– Vårt engagemang stannar inte där. Vi jobbar vidare med att locka hit fler aktörer så att det offentliga, privata aktörer och akademin kan mötas och utvecklas tillsammans kring elektromobilitetsfrågor. Vi har som mål och utrymme att utveckla ett miljömotorcentrum här i Nykvarn, säger Bob.

SEEL kommer att vara i drift andra kvartalet 2023. För närvarande pågår upphandling av entreprenader och utrustning.
Läs mer om detta på Nykvarns hemsida